Talon ulkomaalaus ja oikean maalin valinta – näin onnistut siinä!

Talon maalaus vie kodin suojaan säältä ja parantaa talon ulkonäköä merkittävästi. Värin valinta voi aiheuttaa harmaita hiuksia, mutta myös oikean maalin valinta öljy- ja vesipohjaisten välillä saa usein aikaan voimakasta tarvetta raapia takaraivoa. Artikkelissa ”Talon ulkomaalaus ja oikean maalin valinta esittelemme muutamia nyrkkisääntöjä siitä, miten oikea maalityyppi valitaan. Tavoite on tietenkin, että maalipinta pysyy mahdollisimman pitkään kestävänä ja kauniina. Talon ulkomaalaus on iso projekti ja siksi maali kannattaa valita tarkasti.

Tunnista vanha talomaali

Talon maalausprojekti alkaa esittämällä kysymys: Millä maalilla talo on aiemmin maalattu? Tällä on iso merkitys siihen, mitkä maalit ovat ylipäätään soveltuvia sinun talosi maalaukseen. Väärin valittu maali johtaa pahimmassa skenaariossa maalin ropisemiseen seinästä jo maalausta seuraavana vuonna. Siinä tilanteessa joudutaan kaivamaan ulkomaalaus-asu uudestaan esille seuraavana kesänä ja tarttumaan jälleen jo kovettuneeseen pensseliin. Lisäksi rajanaapuri saa syyn levittää vahingoniloisen hymyn naamalleen sinun kömpiessä uudelleen maalaustelineille.. Leikki sikseen, pointti on se, että esimerkiksi vesiohenteisen maalin päälle ei voi maalata öljymaalilla. Myöskään punamultamaalin päälle ei voi maalata muulla kuin punamultamaalilla. Paljon puhuttujen perinneöljymaalien kanssa on myös syytä olla tarkkana. Niiden päälle kannattaa pääsääntöisesti maalata vain vastaavalla perinneöljymaalilla.


Vanhan talomaalin tunnistaminen on siis ensiarvoisen tärkeää. Usein tämä tieto löytyy talon huoltokirjasta. Jos huoltokirjassa ei ole käytetystä maalista mainintaa, voidaan alkaa tutkia seinästä irtoavaa maalilastua. Pääsääntö on se, että öljymaali on kova, murenee taivuttaessa ja tuntuu liituavalta. Öljymaalin liituntuneeseen pintaan tarttuu myös helpommin itiöt ja homekasvustot. Vesiohenteinen maali irtoaa öljymaalia suurempina lastuina ja lastut ovat taipuisia. Punamultamaali on helppo tunnistaa siitä, että sitä hangatessa se irrottaa usein runsaasti pigmenttiä. Lisättäköön vielä viimeisenä, että moni omakotitalon omistaja säilöö kymmenen vuoden takaista maalipurkkiaan autotallissa lukuisten suksikasojen ja autonrenkaiden takana ja tämän purkin kaivamalla saa erehtymättömän vastauksen käytetystä maalista. Jos tunnistaminen käy kuitenkin hankalaksi, on aina mahdollisuus mennä paikallisen maaliliikkeen sisustus-osastolle tutkituttamaan seinästä irroitetun maalinäytteen.

Talon maalaus vesiohenteisella maalilla

Talon maalaus vesiohenteisella maalilla on kasvattanut jatkuvasti suosiotaan ja suurin osa taloista maalataankin nykyään vesiohenteisella maalilla. Syy tähän on, että vesiohenteiset maalit kestävät hyvin kulutusta, puhdistusta ja vettä. Lisäksi vesiohenteinen talomaali on käsittelyltään vaivattomampi. Vesiohenteista maalia tulee käyttää runsaasti, sillä usein taloa maalatessa maalin ollessa märkänä pinta näyttää peittävämmältä kuin kuivuneena.

Talon maalaus öljymaalilla

Talon ulkomaalaus öljymaalilla on myös hyvä vaihtoehto ja sen käyttöä suositaan edelleen etenkin perinnekohteissa. Öljymaalin maalaaminen on kuitenkin jonkin verran työläämpää ja öljymaali ei kuivu vesiohenteisen maalin tapaan. Öljymaalin kuivumiseen kannattaa varata vähintään muutamia päiviä. Öljymaalin peittävyys paranee sen kuivuessa. Öljymaalilla maalatessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että maalikerros ei ole liian paksu. Tämä siksi koska kuivuminen kestää pitkään ja paksu kerros altistaa maalin valumiselle vielä tuntienkin kuluttua.

Pohjatöiden merkitys

Valitsit sitten minkä maalin tahansa, on pohjatyöt tehtävä aina huolella. Talon maalaus on herkkä taiteenlaji ja pohjatöiden oikaiseminen kostautuu pahimmillaan hyvinkin nopeasti. Kun kyseessä on talon huoltomaalaus, muista aina tehdä huolellinen harjapesu sekä poistaa irtoileva maali seinästä. Puupuhtaat kohdat täytyy pohjamaalata ennen varsinaista pintamaalausta.

Mieti, onko kannattavampaa ulkoistaa talon maalaus

Talon maalaus on mahdollista tehdä itse tai sitten on täysin mahdollista myös tilata ammattilainen tekemään sen puolestasi. Onhan kesä lyhyt ja mikäs sen mukavampaa, kuin seurata aurinkotuolista, kun Kotinen ammattilaiset siivittävät kotisi matkalle kohti parempaa pintaa! Katso video asiakkaamme kokemuksista tekemästämme ulkomaalauksesta ja pyydä tarjous talosi maalauksesta!

Kiinnostaisiko ulkoistaa kiinteistösi ulkomaalaus? Tutustu maalauspalveluihimme ja pyydä tarjous!

Tutustu Kotinen talon maalaus- ja katon maalaus- ja huoltopalveluihin, ja tilaa sellainen omalle kodillesi!